Renk Körlüğü Lensi Nasıl Çalışır?

Renk körlüğü lensi nasıl çalışır, ne işe yarar, temel özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır, nasıl bakım yapılır, cevaplar yazının devamında.

Temel olarak renk görmeyi normal seviyeye getirmek amacı ile ışık dalga boyları azaltılarak veya yükseltilerek renk görme sağlanıyor.. Heyecan verici bir şekilde geliştirilir. Kromojen lens  haploskopik filtre ihtiva ettiğinden ışık dalga boyuna etkisi gerçekten inanılmazdır! Renk görme normal kişilerde dahi ancak ışık seviyesi ile ilgili bir durumdur! Karanlıkta hiç bir rengi tanımlayamadığımızı farkederiz. Renkleri tanımlayabilmemiz gözümüze giren ışık miktarı ile ilgili dolayısı ile dalga boyları ile ilgilidir.kromojen lens çalışma mantığı tamamen bu basit mantıktan oluşmaktadır.

Özel olarak tasarlanmış  kromojen lenslerimiz özel bir kaplama içerdiğinden renk körünün renk tanımlama ve algılama kapasitesini geliştirmektedir. Örnek olarak Protanpy Kırmızı Koni eksikliği (Kırmızı reseptör hücrelerinin) veya kırmızı renk görme hücrelerinin çalışmadığı durumlarda, kromojen renk körlüğü lensleri çeşitlerinden Kırmızı filtre içeren lens grubu renk görme eksikliğini %99 oranda gidermektedir. Renk körlüğü lensleri o kadar başarılıdır ki Protanopy (kırmızı koniler toplam eksikliği) ve Deuteranopy (yeşil koniler toplam eksikliği) gibi en ciddi durumlarda dahi kırmızı-yeşil renk körlüğü eksikliklerinin her türü için uygulanabilir bir renk körlüğü kontakt lensi bulunmaktadır. Renk körlüğü lens renk görme hatarını düzeltmek için özel haploskopik filtrelerden dizayn edilmiştir. Renk körlüğü kromojen lenslerde bulunan haploskopik filtreler renk görme reseptörlerinin, görme sinir sistemine giden ışık dalga boyunu değiştirerek renklerin ayırt edilmesini sağlamaktadır. Renk hücrelerinde bulunan renk eksikliğe göre ışık dalga boyu orta seviyeye çekilmek sureti ile renk görme normal hale getirilir.

Normal şartlarda hiç bir sorunu olmayan, sadece renk görme eksikliği kusuru bulunan kişiler bu durumu anlayamıyorlar. Çünkü sağlık raporuna kadar hiçbir sorunu olmayan, okulunu ve askerliğini başarı ile bitiren bir renk körü sadece ishihara testi’ni göremediğinden dolayı işe girme sorunu yaşıyor.

Kırmızı ve yeşilin tüm tonlarını sarı ve kahverengi tonlarda algılayan bir renk körü bu sebeple İshihara testini göremez! Bu nedenle sağlık raporlarında gemi adamı olamaz! Özel Güvenlik olamaz! Polis Olamaz! gibi olumsuzluklar yaşanır.

Diskromatopsi hastalığıda Renk körlüğü lensi kullanıldığı takdirde dalga boyları lens sayesinde değiştiğinden, kırmızı içindeki yeşil, veya yeşil içindeki kırmızı farkedilir seviyede algılanır. Renk körlüğü giderilmeside kullanılan kromojen lens’in en önemli avantajı, renk körlerinin renkleri görmesine, birbirinden ayırmasına, renkleri tanımlamasına yardımcı olmakta takıldığı sürece renk görme ve renk ayırma sorunu yaşanmamaktadır.

Kromojen lens renk körü kişinin yanlış algıladığı yeşil ve kırmızı tonları için düzeltici özelliğe sahiptir. Şu an için olmasa bile yakın bir gelecekte renk görme  eksikliği bulunan kişiler engelli olarak algılanmayacak ve renk körlüğü için lens kullandıkları takdirde sağlık raporu sorunu tamamen ortadan kalkmış olacaktır.

Renk körlüğü bulunan kişiler renk görme hücrelerinin çalışmadığı ve eksik olduğu durumlarda, görme sinirlerine sürekli olarak aynı verileri gönderirler! Ancak ideal tespiti yapılmış bir kromojen lens göze giren ışığın dalga boyunu değiştirdiği için renk verilerinin doğru ışık dalga boyu ile görme sinirlerine iletilmesini sağlar.

Yeşil renge duyalı görme hücreleri eksik olan bir renk körü yeşil ve sarı tonlarını ayırt edemez durumda olabilir.Bu durumda takılacak Renk körlüğü lensi ışık dalga boyunu orta dalgaya doğru kaydırarak, renk körünün duyarlılık fonksiyonlarını değiştirerek renk görmeyi geliştirir.

Renk körlüğü lenslerinin çalışma prensibi ile ilgili olarak aşağıda yazılı normal renk görme ışık dalga boyları dikkate alınarak, gerekli renk algılama hesaplamalar yapılır.

  • Yeşil Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Orta Dalga Boyu)
  • Mavi Renge Duyarlı Görme  Reseptörleri-Kısa Dalga Boyu)
  • Kırmızı Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Uzun Dalga Boyu)

Ne İşe Yarar?

Kromojen lensler bir çok renk körü için değişen bir yaşamın başlangıcı olabilir. Kromojen lensin kullanımı ile birlikte ilk kez renkleri canlı ve parlak görürüler. Renk körlüğü giderici lensler ile birlikte spor ve eğlence faaliyetlerinin kalitesi arttığı gibi doğal güzelliklerin farkına varabilirler. Birçok renk körü olan insanlar elektronik, grafik, güzel sanatlar, bilgisayar ve mühendislik benzeri mesleklerini hatasız yapmada yardımcı olabilirler. Renk körü çocuklar, renk düzeltici kontakt lensleri ile öğrenmedeki zorlukların üstesinden gelebilirler. Harita okuma, grafik ve resim yapma konusunda renkleri ayırarak başarılı olabilirler.

Kromojen lensler kullanıldığı sürece renk körlerine aşağıda yazılı bulunan, bazı avantaj ve kolaylıkları sağlamaktadır;

  • Renk algıları gelişerek güçlenir
  • Renkler daha belirginleşerek, parlak görünür
  • Renk tonlarını birbirinden ayırarak farklı görülmelerini sağlar.
  • Kromojen lensi kullanımı ile birlikte daha önceden yanlış algılanan renkler, yeni renk algısı ile tekrar adlandırılır.
  • Renkler tanımlanır
  • Kişinin kendine olan güvenini tazeler
  • Tüm renk görme, renk körlüğü testleri ve ischihara testi başarı ile geçilir.
  • Renkleri görme ve ayırt etme ihtiyacı olan mesleklerde karşılaşılan zorlukları ortadan kaldırır.
  • Renk körlüğü sebebi ile okuma güçlüğü çeken çocuklarda, öğrenme gelişimi sağlar.
  • Araç kullanımında trafikte trafik lambaları,stop lambaları ve trafik işaretlerinin fark edilmesini ve doğru görülmesini sağlar.
  • Özellikle kırmızı ve yeşilin farklı tonların ayırt edilmesini sağlar.
  • Mavi ve sarının farklı tonları kromojen lens ile ayırt edilebilir.
  • Yeni renk tanımlaması ile yaşam kalitesini düzenleyebilir.
  • Kıyafet seçiminde uyumlu renklerin tercih edilmesini sağlar.
    Yemeklerin ve gıdaların renklerini doğru ayırt edilmesin sağlar.Örnek pişmiş et yada az pişmiş et

Temel Özellikleri Nelerdir?

Hammaddesi gelişmiş teknolojisi ile Hema ‘ dır. Bu patentli malzeme eşine az rastlanır bir biçimde %43 su içeriğine sahiptir. Bu sebeple kromojen lensler renk algısını geliştirdiği gibi benzersiz bir şekilde sahip olduğu %43 su oranı ile korneanın nemlenmesini dengede tutuyor.

HEMA
HEMA – Hydroxy Etil Methacrylate – çok hidrofilik kontakt lens demektir. (Su sever lensler) ve omurga. HEMA% 43 su tutma yaklaşık 1,40 bir genişletme faktörü sağlar. Bu malzeme  bir ilk hidrofilik kontakt lensler kullanılır ve, bağlantı çapraz tarafından VynilPyrrolidone (VP) gibi diğer monomer ekleyerek ise, su içeriği yükseltilmiş olabilir. Örneğin, CF43 = Hema / VP. Hema çok istikrarlı ve güvenli bir  malzeme polimerleştirilir. Kısaca Renk körlüğü lensi yüksek bir teknolojinin ürünüdür.Bu sebeple her Renk körlüğü lensi Chromagen olmayabilir! Gözde kuruluk yada oksijen azlığına neden olmamakta ve gün boyu nemli kalabilmektedir.

Filtre ve Boyama Özellikleri Nelerdir?
Yıılık renk körlüğü lenslerinin su tutma oranları değişiklik gösterebilmektedir. İçerdiği filtre ve boyama teknolojisi her hangi bir şekilde oksijen iletimi ve nemlenme kapasitesini etkilemeyecek bir şekilde dizayn edilmiştir. Haploskopik filtre ön yüzeyde ve boya ile birlikte biyolojik uyumluluğa sahiptir. Filte genelde tüm çap boyunca etkendir. Boyama özelliği pupila çapı olarak  5 mm den, 7 mm kadar tercih edilebilir.Renk körünün iris yapısına ve ışık algısına oranla gereken ölçümlere bireysel uyum sağlayabilecek şekilde tasarım mevcuttur. Filtre yapısı olarak kızıl ötesi dalga boyu aralığında üretim parametreleri endikedir.

Oksijen İletimi Nedir?
Renk körlüğü kromojen  lenslerinin okijen iletkenliği oranı Dk 19.7 dir. Bu uzun süreli  bir kontaktlenste bulunacak maksimum oksijen iletimidir. Gün boyu konfor için tasarlanmıştır. Kullanılması renk körü göz sağlığı açısından herhangi bir risk taşımamaktadır. Kromojen lensin  merkez noktasında ortalama 0.00 plano için kalınlık 0.08 mm ‘ dir. Oksijen iletimi -3.00 dioptri ‘ ye kadar stabil olarak kabul edilebilir. Bu şekilde kornea üzerinde oksijen iletimini stabilize olarak gerçekleştirmektedir. Kromojen lensin ideal oksijen iletimi ve nemliliği sağlayabilmesi için montaj prosedürüne kesinlikle uyulmalıdır. Muhteviyatında bulunan filtre oksijen iletimini etkilememektedir.

Chromagen lenslerinde kaç tip ve renk mevcuttur.
Renk körlüğü tipi ve seviyesine göre filtre seçimi yapılabilir. Örnek olarak; Diskromatopsi kırımızı-yeşil renk körlüğü için yaklaşık 10 farklı seçenek bireysel uyum için sağlanabilir.

Bireysel Korneal Uyum!
En iyi merkezlenme ve yüksek korneal uyum için 8.10 ile 9.20 arasında BC (Base Curve),   ile 12.50 ile 14.50 arasında Dia  (Çap) seçimi ile mükemmel hasta uyumu söz konusudur. Kenar eğimi, periffer ve en iyi göz yaşı akışı, minimum kapak etkileşimi için özel bir geometrik tasarımın sonucudur.

Chromagen yıllık olarak üretilmekte ve kullanım tavsiyeleri, bakım prosedürleri yerine tam olarak getirilmek koşulu ile 1 yıl kullanım muhtemeldir. Pazarlama şekli flakon şişe içinde her göz için 1 adet olarak tüketiciye veya göz bakım uzmanına sunulmaktadır.

Lens bakımı nasıl yapılmalıdır?

Renk körlüğü giderilmesinde kullanılan kromojen lens yumuşak bir kontakt lens çeşididir. Yıllık olarak kullanılmaktadır. Değişim sıklığı bir yıldır. Kontak lensin kullanım ömrünü izah edersek günde ortalama 12 saat kullanımı ile birlikte yaklaşık olarak 1 yada 1.5 yıl kadar kullanabilmeniz olasıdır.

Kromojen kontakt lensleri sorunsuz kullanabilmek için bakım ve temizlik prosedürlerini eksiksiz olarak yerine getirmeniz önemlidir. Kontakt lensin ömrünü uzatarak konforlu bir şekilde kullanabilmenin ilk şartı etkili lens bakımı ile mümkündür!

Kontakt enslerinizi her gün düzenli olarak temizleyiniz. Günlük bakım yapılmadığı takdirde kromojen filtre etkisini kaybedebilir ve işlev yapamaz. Lensin üretildiği malzemeye göre yumuşak lens solüsyonu seçimi yapmanız son derece önemlidir. Yanlış solüsyonların lenslerinizi bozabileceğini unutmayınız. Gözlerinizi nemlendirmek için suni göz yaşı kullanabilirsiniz. Lensler gözünüzde kızarıklık yapıyor ise bir uzmana danışınız. Lenslerin kullanım ömrü dolduktan sonra kullanmamaya özen gösteriniz.

Temizleme Tavsiyeleri
Lensi avucunuzun ortasına koyunuz. Lensin yüzeyine 3 yada 4 damla yumuşak lens solüsyonu damlatınız. Lensi parmağınızla yumuşakça ovunuz ve lens kabına yerleştiriniz. Lensi akşam çıkarttıktan sonra ovalayarak bakım ve dezenfeksiyon için kabına koymanız lensiniz üzerinde bulunan protein ve lipit tortulların çok daha iyi temizlenmesini sağlamaktadır. Lensi her çıkarışınızda ovalamanız lensinizi daha uzun süre kullanmanızı sağlar. Daima lensinizi ovaladıktan sonra bir kaç damla lens solüsyonu damlatarak duruladıktan sonra lens kabına yerleştirmenizi önemle tavsiye ederiz.

Dezenfeksiyon İşlemi
Lensinizi saklama kabına yerleştirdikten sonra, kapak sıkışması yırtılması olmaması için kabın ortasında olduğuna emin olunuz. Kontakt lensinizin lens kabına iyice yerleşmesini ve alt yüzeye batmasını sağlayınız. Lens kabının kapağını sıkıca kapayarak oda sıcaklığının 22 derecede olmasına önem veriniz. Güneşte bırakmayınız! Dezenfekte işlemini ideal şekilde tamamlamak için en az 4 saat lens kabında beklemelidir.