Renk körlüğü lensi nasıl çalışır, ne işe yarar, temel özellikleri nelerdir, nasıl kullanılır, nasıl bakım yapılır, cevaplar yazının devamında.
Temel olarak renk görmeyi normal seviyeye getirmek amacı ile ışık dalga boyları azaltılarak veya yükseltilerek renk görme sağlanıyor.. Heyecan verici bir şekilde geliştirilir. Kromojen lens haploskopik filtre ihtiva ettiğinden ışık dalga boyuna etkisi gerçekten inanılmazdır! Renk görme normal kişilerde dahi ancak ışık seviyesi ile ilgili bir durumdur! Karanlıkta hiç bir rengi tanımlayamadığımızı farkederiz. Renkleri tanımlayabilmemiz gözümüze giren ışık miktarı ile ilgili dolayısı ile dalga boyları ile ilgilidir.kromojen lens çalışma mantığı tamamen bu basit mantıktan oluşmaktadır.
Özel olarak tasarlanmış kromojen lenslerimiz özel bir kaplama içerdiğinden renk körünün renk tanımlama ve algılama kapasitesini geliştirmektedir. Örnek olarak Protanpy Kırmızı Koni eksikliği (Kırmızı reseptör hücrelerinin) veya kırmızı renk görme hücrelerinin çalışmadığı durumlarda, kromojen renk körlüğü lensleri çeşitlerinden Kırmızı filtre içeren lens grubu renk görme eksikliğini %99 oranda gidermektedir. Renk körlüğü lensleri o kadar başarılıdır ki Protanopy (kırmızı koniler toplam eksikliği) ve Deuteranopy (yeşil koniler toplam eksikliği) gibi en ciddi durumlarda dahi kırmızı-yeşil renk körlüğü eksikliklerinin her türü için uygulanabilir bir renk körlüğü kontakt lensi bulunmaktadır. Renk körlüğü lens renk görme hatarını düzeltmek için özel haploskopik filtrelerden dizayn edilmiştir. Renk körlüğü kromojen lenslerde bulunan haploskopik filtreler renk görme reseptörlerinin, görme sinir sistemine giden ışık dalga boyunu değiştirerek renklerin ayırt edilmesini sağlamaktadır. Renk hücrelerinde bulunan renk eksikliğe göre ışık dalga boyu orta seviyeye çekilmek sureti ile renk görme normal hale getirilir.
Normal şartlarda hiç bir sorunu olmayan, sadece renk görme eksikliği kusuru bulunan kişiler bu durumu anlayamıyorlar. Çünkü sağlık raporuna kadar hiçbir sorunu olmayan, okulunu ve askerliğini başarı ile bitiren bir renk körü sadece ishihara testi’ni göremediğinden dolayı işe girme sorunu yaşıyor.
Kırmızı ve yeşilin tüm tonlarını sarı ve kahverengi tonlarda algılayan bir renk körü bu sebeple İshihara testini göremez! Bu nedenle sağlık raporlarında gemi adamı olamaz! Özel Güvenlik olamaz! Polis Olamaz! gibi olumsuzluklar yaşanır.
Diskromatopsi hastalığıda Renk körlüğü lensi kullanıldığı takdirde dalga boyları lens sayesinde değiştiğinden, kırmızı içindeki yeşil, veya yeşil içindeki kırmızı farkedilir seviyede algılanır. Renk körlüğü giderilmeside kullanılan kromojen lens’in en önemli avantajı, renk körlerinin renkleri görmesine, birbirinden ayırmasına, renkleri tanımlamasına yardımcı olmakta takıldığı sürece renk görme ve renk ayırma sorunu yaşanmamaktadır.
Kromojen lens renk körü kişinin yanlış algıladığı yeşil ve kırmızı tonları için düzeltici özelliğe sahiptir. Şu an için olmasa bile yakın bir gelecekte renk görme eksikliği bulunan kişiler engelli olarak algılanmayacak ve renk körlüğü için lens kullandıkları takdirde sağlık raporu sorunu tamamen ortadan kalkmış olacaktır.
Renk körlüğü bulunan kişiler renk görme hücrelerinin çalışmadığı ve eksik olduğu durumlarda, görme sinirlerine sürekli olarak aynı verileri gönderirler! Ancak ideal tespiti yapılmış bir kromojen lens göze giren ışığın dalga boyunu değiştirdiği için renk verilerinin doğru ışık dalga boyu ile görme sinirlerine iletilmesini sağlar.
Yeşil renge duyalı görme hücreleri eksik olan bir renk körü yeşil ve sarı tonlarını ayırt edemez durumda olabilir.Bu durumda takılacak Renk körlüğü lensi ışık dalga boyunu orta dalgaya doğru kaydırarak, renk körünün duyarlılık fonksiyonlarını değiştirerek renk görmeyi geliştirir.
Renk körlüğü lenslerinin çalışma prensibi ile ilgili olarak aşağıda yazılı normal renk görme ışık dalga boyları dikkate alınarak, gerekli renk algılama hesaplamalar yapılır.
- Yeşil Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Orta Dalga Boyu)
- Mavi Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Kısa Dalga Boyu)
- Kırmızı Renge Duyarlı Görme Reseptörleri-Uzun Dalga Boyu)